Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szilvás kiflifelfújt

2012.10.06

 

 

A remek egyszerű kiflikből valami csoda folytán megmaradt pár darab. S mivel nem akarta Nagyfiú reggelire kakaóba mártogatósnak megenni. Emlékeimben felrémlett, hogy valahol már láttam valamit, valamiféle péksütemény alappal és habtetővel. Elgondolkodtam, nekiláttam és valami hihetetlen finomság kerekedett ki belőle. Aztután, mikor már nem kerestem, megleltem, egy Nők Lapjában a receptet. S mivel Vrábel Kriszta készítette, a Dolce Vita blogon is fellelhető, csak ott nektarinnal és kaláccsal.


Hozzávalók:

3-4 szikkadt kifli vagy éppen amennyi otthon van
3 dl tej
50 g olvasztott vaj
3 db tojás
6 ek kristálycukor
100- 150 g szilva kimagozva

 A kiflit felkarikázzuk és egy szép tűzálló tálra rendezzük. A tejet, olvasztott vajat, a tojások sárgáját és 2 ek. cukrot összekeverünk, a kiflikarikák tetejére öntjük. 
 
 A kimagozott szilvákat nyolc részre szeljük, szépen elrendezzük a kifli tetején. Megszórhatjuk fahéjjal elkevert porcukorral, én most kihagytam. Friss ízekre vágytunk. 
A sütőt begyújtjuk légkeveréssel 180C fokra, alsó- felső sütéssel 200C fokra, gázsütő 3-as fokozat. Kissé elősütjük a szilvás alapot, kb 15 percig, amíg a szilvák elkezdenek megereszkedni
 
 
 A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a maradék 4 ek cukorral kanalanként tovább verjük, minden kanál után selymesre. Kivesszük a tálat a sütőből. Elrendezzük a habot a szilva tetején. Addig sütjük, amíg a hab a tetején színt kap. Hagyjuk kihűlni, legalább is langyossá válni (bár nagyon nehéz kivárni), mert a szilva roppant forró.
 

 

JÓ ÉTVÁGYAT!